Kardiológiai szakrendelés, szívultrahangA kezelés ISMERTETŐJE:Tekintse meg kardiológiai weboldalunkat is:
www.kardiologia-szekesfehervar.hu

 

A kardiológus szakorvos a szakvizsgálat során felderíti a beteg kórelőzményét (anamnézis), mely magában foglalja a beteg panaszainak meghallgatását, a kockázati tényezőként szereplő káros szokások kikérdezését, leleteinek, korábbi zárójelentéseinek megtekintését. A szakvizsgálat során a szakorvos tájékozódik a beteg által szedett gyógyszerekről, illetve arról, hogy a korábban javasolt gyógyszereket a beteg rendszeresen szedi-e. A kórelőzmény felvétele során a szakorvos az általános kép kialakulását követően a kardiológiai szempontból fontos panaszokat is felderíti. Az anamnesis felvételét követi a fizikális vizsgálat. Ennek során a szakorvos fonendoszkópja segítségével részletesen megvizsgálja a beteget, meghallgatja a szívhangokat, a légzési hangokat. Az esetlegesen meglévő eltérések fontos információval szolgálnak a tapasztalt vizsgáló számára. A fizikális vizsgálat magában foglalja a vérnyomás megmérését is. A kardiológiai alapvizsgálat klinikánk esetében magában foglalja egy 12 elvezetéses standard EKG elkészítését is, melyre máshol időpontot kellene kérni és a megadott időpontra visszamenni, ami kétszeri sorban állást jelent. Ezek alapján a kardiológus részletesen tájékozódhat a beteg állapotáról.
Amennyiben a következő tünetekkel, problémákkal küszködik, feltétlenül érdemes kardiológus szakorvos segítségét kérnie:
•vérnyomásproblémák
 •bizonytalan mellkasi panaszok
 •nehézlégzés, fulladás
 •erős szívdobogás érzés
 •szívritmuszavarok
 •lábdagadás
 •gyengeség
 
Bizonyos betegségek esetén – mint pl. koszorúér-betegség, szívbillentyű problémák, szívelégtelenség, anginák – elengedhetetlen a rendszeres szakorvosi ellenőrzés. Szívinfarktus, szívműtétek, szívkatéterezés után is indokolt a kardiológiai vizsgálat.


Kardiológiai szolgáltatásaink
 

Nyugalmi EKG:
 
A nyugalmi EKG még ma is kardiológiai alapvizsgálat. A szív elektromos működésének egy görbe (hullámformák) alakjában történt EKG leképzésével főként heveny és krónikus szívizom vérellátási zavarokról (szívinfarktus, koszorúérgörcs) illetve ritmuszavarokról, valamint a szív pitvarok és a kamrák terheléséről kapunk indirekt információkat. Sajnos a nyugalmi EKG kardiológiai értéke koszorúér betegségben csekély, mert bizonyos esetekben, ha épp nem rosszullétkor készül az EKG, akkor rejtve maradhat az egyik legsúlyosabb kardiológiai betegség, a koszorúér szűkület is.
 
Terheléses EKG:
 
A terheléses EKG vizsgálat a kardiológiai alapvizsgálatok után a legfontosabb és igen jelentős információtartalmat hordozó kardiológiai vizsgálat. Kerékpár vagy futószalag segítségével végzett terheléses EKG vizsgálat közben folyamatosan rögzítik az EKG-t, vérnyomást mérnek, s közvetett (pulsoxymetria) módon mérik a vér oxigéntelítettségét vagy az oxigénfogyasztást. A terheléses EKG során nagyon fontos információkat kapunk a vérnyomás és szívfrekvencia szabályozás mellett elsősorban a koszorúerek vérellátási zavarairól, mely utóbbi alapján felállítható a koszorúér betegség diagnózisa.

Szívultrahang vizsgálat (echokardiográfia)

A szívultrahang vizsgálat (echocardiográfia) kardiológiai alapvizsgálat, melynek elsődleges szerepe van a szívbillentyű szűkület és elégtelenség, a szívelégtelenség, a koszorúér betegség és a korábban lezajlott szívizom infarktus diagnosztikájában. A szívultrahang vizsgálat fájdalmatlan, nem károsítja a szervezetet, korlátlanul ismételhető, a változások (javulás, romlás) felmérésére alkalmas, eredményei összehasonlíthatóak.
 
A szívultrahang vizsgálat segítségével a szív falainak vastagsága és üregeinek átmérője mérhetőek 2-3 dimenzióban. Az echocardiográfia során mért áramlások alapján meghatározhatóak a szív üregek (pitvarok, kamrák) és a szívbe vezető erek nyomásai. A szívultrahang vizsgálattal a billentyűk működés közben láthatóak, és ha nem jól zárnak ez a színes Doppleres eljárással jól kimutatható. A szív ultrahang vizsgálattal a szív összehúzódások ereje is felmérhető, és a billentyű meszesedések is észrevehetőek. Hypertonia (magas vérnyomás betegség) esetében a szívultrahanggal a vérnyomásterhelés speciális jelei is láthatóak. Gyakran diagnosztizálható szívultrahanggal az addig nem ismert magas vérnyomás (hypertonia) betegség a megfelelő echocardiográfiás jelek alapján. A szívbetegségek, hypertonia kezelésekor a gyógyszerek hatása echocardiográfiával felmérhető.

EKG monitorozás
 
A 24 órás ambuláns EKG holter monitorizálás az alap kardiológiai vizsgálatok után javasolható diagnosztikus módszer. A 24 órás ambuláns EKG holter monitorizálás lényege, hogy egy kis a beteg oldalára szerelt, hordozható EKG készülék rögzíti 24 órán át az EKG jeleket. A 24 órás ambuláns EKG holter monitorizálás szapora, szabálytalan szívverés, ritmuszavarok, bizonytalan rosszullétek, szívizom vérellátási zavar, pacemaker indikáció felállítására, ájulások, megszédülések kardiológiai okának felderítésére alkalmas.

Vérnyomás monitorozás
 
Mivel nagyon sok szívpanaszt (szapora szívdobogás, szívkihagyás, fulladás) a fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomás (hypertonia) okoz, ennek észlelése korrekt módon a 24 órás vérnyomás monitorozással (ABPM) lehetséges. Ha csak egyszer-egyszer mérik, a magas vérnyomás betegség kezdeti szakában gyakran normális vagy akár alacsonyabb értékeket is kaphatnak, s akkor az a téves képzet alakulhat ki az érintettben, hogy nincs magas vérnyomása. A 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) során a beteg oldalára szerelt, hordozható kis készülék a beprogramozástól függően nappal 20, éjjel 30 percenként automatikusan megméri a vérnyomás, s a pulzust is rögzíti. A 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) 70-80 vérnyomás mérése alapján és egyéb származtatott statisztikai adatai révén már pontosabb diagnózishoz vezet és ezen kívül a vérnyomáscsökkentő gyógyszerel beállítása is megtörténhet, s ennek révén a kardiológiai panaszok is megszűnhetnek. Nem szólván a megelőzésről! A kardiológiai szövődmények (koszorúér betegség, szívelégtelenség, ritmuszavarok, szívinfarktus, aorta billentyűmeszesedés-szűkület) megelőzhetőek a magas vérnyomás megfelelő beállításával.
 
Cardio-CT vizsgálat
 
A koszorúérfestés (coronarographia) után a cardio-CT vizsgálat adja a legpontosabb találati valószínűséget szív-koszorúér betegségben. Előzetes kardiológiai kivizsgálás után javasoltak, megfelelő indikációval. Néhány éve létezik az úgynevezett Cardio-CT vizsgálat, mely beavatkozás nélkül képes a szív és a koszorúerek állapotának felmérésére, mellyel előre jelezhető a szívinfarktus kialakulása. A DSCT-vel végzett Cardio-CT vizsgálat összehasonlítva a többi, hagyományos vizsgálattal, a legkiválóbb eredményt abban éri el, hogy negatív kizáró értéke 95-100%-os. Ez azt jelenti, hogy a negatív eredménnyel a kezében a páciens biztos lehet abban, hogy nincs probléma a koszorúereivel, így a szívinfarktus kialakulásának veszélye az elkövetkező években kizárható. A Cardio-CT jelentősége felbecsülhetetlen a koszorúér betegség korai diagnosztikájában. A vizsgálat javasolható tünetmentes esetekben is, vagy amennyiben a családban halmozottan fordult elő koszorúér betegség, szívinfarktus, hirtelen szívhalál.

 

Tekintse meg kardiológiai weboldalunkat is:
www.kardiologia-szekesfehervar.hu

 

 « vissza a kezelésekhez