Gyomortükrözés (gasztroszkópia, gastroscopia) - altatásban isA kezelés ISMERTETŐJE:Tekintse meg gyomortükrözésről szóló weboldalunkat is: 
gyomor-tukrozes.hu

A gyomortükrözés segítségével felderíthetők a felső tápcsatorna azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén levő elváltozások. A gasztroszkópia (gastroscopia) alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalom okának felderítésére.  A felső panendszkópia segítségével kimutatható a Helicobacter pylori nevű baktérium is. A gyomortükrözéses eljárást alkalmazzák szövettani mintavételre, idegentestek, polypok eltávolítására, vérzéscsillapításra is. A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, általában 3-5 percet vesz igénybe. 

A gyomortükrözés vizsgálat a nyelőcsövet, a gyomrot, a vékonybél kezdeti szakaszát (patkóbél) belülről tekinti át. A gasztroszkópia (gastroscopia) továbbá alkalmas a gyulladások, nyálkahártya elváltozások, fekélyek, polipok, daganatok, vérzés forrás észlelésére, és a vizsgálat során mód van szövettani mintavételre is. A gyomortükrözés során végzett mintavétel nem okoz fájdalmat. Speciális eszközök segítségével a gasztroskópia során polypot vagy kisebb daganatot is eltávolíthatunk, illetve lehetőség van vérzés megállítására is. Vizsgálatot flexibilis, hajlékony eszközzel, az un. gasztroszkóppal végezzük. A gasztroszkóp kisebb átmérőjű, mint a lenyelt falatok többsége. A rutin diagnosztikus felső panendszópos vizsgálat kb. 3-5 percig tart. A gasztroszkópos vizsgálat mindig éhgyomorra történik. A gyomortükrözés előtt a páciens torkát Lidocain spray-vel érzéstelenítjük el, majd a bal oldalára fekszik. Ezt követően egy műanyag csutorát helyezünk a páciens szájába, majd ezen keresztül vezetjük le a gasztroszkópot a páciens torkába, melyet a nyelés segítségével a nyelőcsőbe, gyomorba, majd a nyombélbe juttatunk. Kevés levegőt fújunk be, hogy a szervek ürege feltáruljon, így válik láthatóvá a felszín. A gasztroszkópos (gastroscopos) vizsgálat alatt a nyálat nem szabad visszanyelni, hagyni kell a szájból kifolyni. Nálunk arra is van lehetőség, hogy a gyomortükrözéses vizsgálatot altatásban alatt végezzük. A vizsgálat elvégzéséhez írásos beleegyezés szükséges!

Azon betegeknél, akik hányásra hajlamosak,  érzékeny a garatreflexük (fogmosáskor vagy fogászati beavatkozáskor gyakran öklendeznek) vagy egyszerűen csak félnek a vizsgálattól  célszerű a gasztroszkópos vizsgálatot  felszínes altatásban végezni (lásd altatásban végzett endoszkópia). Ehhez az alkarba egy műanyag vénás kanült, tűt helyezünk be, ezen keresztül a páciens altató, bódító és fájdalomcsillapító injekciókat kap. Az altatásban végzett gyomortükrözéses vizsgálathoz EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek (vérvétel) lehetnek szükségesek.

A gasztroszkópos vizsgálathoz legalább 6 órán keresztül a vizsgálatot megelőzően éhgyomorra kell maradni, dohányozni sem szabad, de egyéb előkészítést nem igényel. Az orvost tájékoztatni kell az ismert gyógyszerallergiáról, a szedett gyógyszerekről (pl. Syncumar), az esetleg vérzés- és véralvadási zavarról, meglévő betegségekről.

Amennyiben a gyomortükrözéses vizsgálat kora reggel történik, akkor nem kell bevenni a reggeli gyógyszereket, de a megelőző este a megszokott módon vegye be azokat, kivéve ha az orvos másként rendelkezik. Amennyiben nagyobb szövet vagy polip eltávolítása a cél, akkor a vizsgálat előtt egy héttel már nem szabad aszpirint és származékait bevenni, és az egyéb véralvadás gátlókat (Syncumar) is el kell hagyni és szükség esetén helyette sc. heparint alkalmazunk.

A gyomortükrözéses vizsgálat jobb tolerálhatósága érdekében a páciens torkát Lidocain spray-vel elzsibbasztjuk. Amikor Lidocain sprayt fújunk a páciens torkába, akkor egy olyan gombócérzés alakul ki, amit nem tud a páciens lenyelni, kiköpni, de levegőt kap, az érzés ijesztő tud lenni. A gyomortükrözés alatt a nyálat nem szabad visszanyelni, hagyni kell kifolyni. A befújt levegő miatt a vizsgálat alatt büfögés léphet fel, illetve akinél nyitott gyomorszáj van, ott öklendezés is kísérheti a gasztroszkópos vizsgálatot. A levegő befúvása enyhe hasi feszülést okozhat.

A rutin, felső panendszkópos diagnosztikus vizsgálat után kb. fél-háromnegyed óra múlva lehet enni, inni, dohányozni, mivel erre az időre múlik el a garatban alkalmazott érzéstelenítő hatása. Terápiás jellegű gasztroszkópos beavatkozás esetén csak az orvos engedélye után lehet táplálkozni. Láz, hasi fájdalom, vérhányás, véres-szurokfekete széklet esetén a kezelőorvost azonnal értesíteni kell.

A gyomortükrözéses vizsgálat után a páciens azonnal írott leletet, vizsgálati eredményt kap. Amennyiben szövettani mintavétel történt kórszövettani vizsgálathoz, annak eredménye 1-2 hét múlva lesz meg, ha gyomorbaktérium (Helicobacter pylori) kimutatására vettünk mintát gyors teszthez, akkor annak eredménye másnapra várható.

 « vissza a kezelésekhez