Cikkek, hasznos információk

A haspuffadás okai

2014.05.28.
megosztás - iwiw megosztás - facebook megosztás - twitter megosztás - google

A leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a haspuffadás, melynek progresszív jellege vagy 45 év feletti életkor esetén az organikus bélbetegség kizárására vastagbéltükrözés elvégzése ajánlott.

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a  haspuffadás. Organikus esetekben (belszervi ok) a haspuffadás mellett kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, hasi ultrahang vizsgálattal vagy natív hasi röntgennel). A haspuffadásról panaszkodó funkcionális betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.

 
45 év felett a puffadás hátterében gyakrabban szervi ok áll.  Feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni és kivizsgálást kell végezni abban az esetben, ha a haspuffadás mellett véres széklet jelenik meg, ha a haspuffadást a székelési szokások megváltozását kíséri (hasmenés, esetleg időnkét székrekedés és hasmenés váltakozva), ha a haspuffadás szemmel láthatóan asszimetrikus has elődomborodást okoz. Amennyiben a haspuffadás mellett kifejezett hányinger vagy hányás is jelentkezik, több napig nincs széklet és a szelek is nehezen távoznak bélelzáródás gyanúja áll fenn és azonnal szakorvoshoz vagy sürgősségi osztályhoz kell fordulni. 
 
A haspuffadás kivizsgálása során első lépés a fizikális vizsgálat. Ennek része a has felszínes és mely betapintása. Ellenőrizhető a máj nagysága, a belek fokozott gáztartalma.  Nagyon fontos a bélmozgások meghallgatása sztetoszkóppal. Gyanús eltérések esetén, a következő lépés a hasi ultrahang vizsgálat. Labor vizsgálatok mellett célszerű az ételallergia vizsgálatokat is elvégezni. Amennyiben a vastagbélben feltételezhető a haspuffadás oka, akkor a vastagbéltükrözést feltétlenül indokolt elvégezni. A vastagbéltükrözés során kimutathatók a vastagbélen lévő esetles szűkületek, gyulladásos folyamatk vagy daganatok is. Ekkor lehetőség van az a vastagbéltükrözés alatt az eszközön keresztül szövettani mintavételre is, ami fontos előny a képalkotó vizsgálatokhoz képest (hasi, kontrasztanyagos CT). Számos betegség gyanúja esetén nem nélkülözhető a vastagbéltükrözéses vizsgálat, ami végezhető bódításban, altatásban is.
 
Lényeges még a székletben lévő vér kimutatása vagy gyulladásos markerek vizsgálata. Ez a vastagbél eredetű eltéréseknél pozitív, gyakran a daganatos vagy gyulladásos megbetegedés első jele a haspuffadás mellett. Amennyiben a vastagbéltükrözés a vastagbél területén nem mutat betegséget, felmerülhet a vékonybélen lévő gyulladásos szűkület vagy elzáródás is, melyet MRI vizsgálattal vagy kapszula endoszkópiával lehet kimutatni. 

« vissza a hírekhez