Dr. Madácsy László blogja

Endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok

2012.11.12.
megosztás - iwiw megosztás - facebook megosztás - twitter megosztás - google

Videoüzenetünkben (video blog) az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatokról, azok menetéről és indikációjáról tájékoztatjuk.

Videoüzenetünkben (video blog) az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatokról, azok menetéről és indikációjáról tájékoztatjuk általánosságban, külön kiemelve a gyomortükrözést (gasztroszkópia) és a vastagbéltükrözést (colonoscopia). 

 Az endoszkópia jelentése a görögből: benézés, ami általában az emberi test belsejébe való betekintést jelenti annak megfigyelése céljából, mégpedig egy diagnosztikás műszer, egy endoszkópsegítségével. Természetesen a megfigyeléshez megvilágítás is hozzátartozik. Az endoszkópia egy minimális behatolású orvosi diagnosztikai eljárás, ami a szervezet belső részének (gyomor és bélrendszer) vizuális vizsgálatára és ennek megfelelő és vele kapcsolatos hagymányos microsebészeti műtétek követésére alkalmas. Napjainkban az endoszkópia a gasztroenterológia alapvető diagnosztikus és terápiás eljárásává fejlődött, legfontosabb típusai: a gyomortükrözés (gasztroszkópia), a vastagbéltükrözés (colonoscopia), és az ERCP (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia).


« vissza a bloghoz

hozzászólok