Cikkek, hasznos információk

Kapszula

Endoszkópia vagy kapszula?

2014.05.21.
megosztás - iwiw megosztás - facebook megosztás - twitter megosztás - google

Hagyományos altatásban végzett endoszkópia (gyomortükrözés és vastagbéltükrözés) egyre inkább kiváltható kapszula endoszkópos vizsgálatokkal.

A tápcsatornai és gasztroenterológiai daganatos betegségek jelentős népegészségügyi problémát jelentenek. A vastagbél polyp és daganat a második leggyakoribb daganatos betegség világszerte, mely minden hetedik embertársunkat érint az élete során. A vastagbélrák és általában a tápcsatorna rosszindulatú daganatai az esetek 95%-ában hosszú évekkel, akár évtizedekkel korábban kifejlődő jóindulatú daganatokból, un. vastagbél polypokból keletkezik, illetve fejlődik ki. Amennyiben a tápcsatornai polypokat altatásban végett gyomortükrözéssel vagy vastagbéltükrözéssel időben felfedezzük és endoszkóposan eltávolítjuk, akkor a tápcsatorna rosszindulatú daganatos betegségei egyáltalán nem vagy csak elenyészően ritkán fejlődhetnének ki. Sajnos azonban a tápcsatornai polypok semmilyen panaszt vagy tünetet nem okoznak, és kimutatásuk csak a hagyományos endoszkópos (béltükrözéses) technikákkal lehetséges. A vastagbélrák és polyp endoszkópos, altatásban kiviztelezett vastagbéltükrözéssel történő szűrése 50 év felett költséghatékony, és ezért a vastagbéltükrözés legtöbb nyugat európai országban és az USA-ban is finanszírozott és javasolt vastagbél dagant szűrő eljárás. Hasonlóan a vastagbélrák endoszkópos szűréshez, Japánban és a Távol Keleten a gyomorrák altatásban végzett gyomortükrözéssel történő szűrését is bevezették 40 év feletti életkorban. A teljes rizikóban lévő populáció szűrése hagyományos endoszkóppal azonban nem végezhető el, két okból, egyrészt az endoszkópos vizsgálatokban jártas orvosok limitált száma, másrészt pedig a hagyományos endoszkópos vizsgálatok kellemetlen és fájdalmas volta és potenciális, életet is veszélyeztető szövődményei miatt. Populációs szintű igény van tehát egy olyan non-invazív, automatizálható, orvosi beavatkozást nem igénylő, biztonságos és precíz diagnosztikus eljárásra, mely a hagyományos endoszkópiához hasonló értékű képalkotásra alkalmas a tápcsatorna belső szerkezetéről. 

Az első kapszula endoszkópos rendszerek (lenyelhető mini kamera) kifejlesztése és szabadalmaztatása a 2000-es évek elejére tehető. Ekkor jött létre az a nanotechnológiai háttér, mely lehetővé tette a digitális kamera és jelátviteli rendszerek olyan mértékű miniatürizálását, melynek eredményeként a kapszula endoszkóp nemcsak lenyelhető méretűvé vált, hanem méreténél fogva alkalmassá vált a tápcsatorna belsejében történő biztonságos passzív előrehaladásra is, anélkül, hogy az elakadás (kapszula retenció) bekövetkezzen az anatómiai szűkületekben. A kapszula endoszkópos technológia mára a rutin belgyógyászati és gasztroenterológiai diagnosztika szerves részévé vált, elsősorban olyan területeken, mint a vékonybél kapszula endoszkópiája, mely a külvilágtól jelentős távolságra lévén hagyományos endoszkópos technikával nem hozzáférhető. 

Napjainkig a kapszula endoszkópos rendszerek odáig fejlődtek, hogy lényegében a hagyományos endoszkóphoz hasonló minőségű, nagy felbontású, széles látószögű, színszűrőkkel is ellátott képalkotás vált a kapszula endoszkóppal elérhetővé. A kapszula endoszkópos vizsgálatok képminősége tehát elérte azt a szintet, mely minden diagnosztikus elvárásnak megfelel és alkalmas a teljes tápcsatorna bármely szakaszáról pontos, jól értékelhető színes képet továbbítani és rögzíteni. Lehetőség van tehát nyelőcső, békonybél és vastagbél kapszula endoszkópiára is.

 


« vissza a hírekhez